• Prajeme vám krásne sviatky jari!

          • Preveselé sviatky jari, slnko v každej jednej tvári.

            Bystré nohy, svižný korbáč, šunku, chlebík ba aj koláč.

            Trošku kriku, šťastia moc, skrátka krásnu Veľkú noc.
             

          • Hippo English Language Olympiad 2024

          • The Hippo 2024 preliminary round was held on March 15. We are looking forward to representing Slovakia one more time this year in the World Finals that will be organized in the historical town of Assisi. 

            We are proud to announce that four of our students made it to the National Finals:

            - Nathan Sebastián Ívan

            - Snezhina Toleva

            - Victor Bakardzhiev

            - Jasmine Antony

             

            We will keep on cheering for you guys!

            Keep it up!

             

            HIPPO - English Language Olympiad (hippo-olympiad.org)

          • ELEKTRÁREŇ PIEŠŤANY

          • Naši šikovní prváci sa neučia iba písať, čítať a počítať, ale aj ako chrániť životné prostredie. Preto sa vybrali na workshop do elektrárne v Piešťanoch, kde pátrali po zelenej planéte. Dozvedeli sa o ekochráničok na elektrických stĺpoch pre vtáky, o triedení odpadu. Zistili prečo v noci hviezdy lepšie vidia v prírode, ako vo vysvietenom meste, ktoré materiály môžu použiť na zapálenie ohňa, a ktoré nie. Na konci celého workshopu nahliadli do útrob starej elektrárne.

          • Antistresové pomôcky

          • Tento mesiac sme si pripomenuli Deň paniky, kedy je dôležité hovoriť o efektívnom zvládaní záťažových situácií. Jednou z možností môže byť aj antistresová pomôcka, ktorú žiaci poznajú pod anglickým výrazom squishy. Žiaci dostali do každej triedy takúto pomôcku na znižovanie stresu, ktorú môžu využívať aj počas písomiek alebo ústnych odpovedí.

          • Zelená škola, zníženie potravinového odpadu

          • Témou Zelenej školy na UNESe sú Potraviny. Keďže sme pozorovali obrovské plytvanie jedlom v školskej jedálni, jedným z hlavných cieľov, ktoré sme si stanovili bolo zníženie potravinového odpadu. Prostredníctvom viacerých aktivít sme sa snažili upraviť jedálny lístok podľa požiadaviek žiakov, stretnutiami sme apelovali na deti, aby sme odbúrali "syndróm školských jedální - zo zásady to nejeme". Naše kolégium sa stretlo s vedením školy a kuchyne a plodnou debatou prišli k viacerým konštruktívnym záverom. Počas týždňa, kedy si zostavovali jedálniček žiaci sami, sme zaznamenali najnižšie množstvo vyhodeného odpadu. K celkovému poklesu prospelo aj zrušenie desiat od septembra 2023. 

            V priložených grafoch môžete sledovať množstvo vyhodeného potravinového odpadu v štyroch sledovaných obdobiach, kde sme počas piatich dní merali, koľko kilogramov potravín žiaci vyhodili. Pôvodný stanovený cieľ sa nám podarilo naplniť a sme radi, že aj žiaci si postupne uvedomujú, že v školskej jedálni sa dá najesť nielen zdravo, ale aj chutne. 

          • Výtvarná súťaž - Dúha 2023/24

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, spolu s usporiadateľom - Ľubovnianskym osvetovým strediskom v Starej Ľubovni, vyhlásilo už 28. ročník celoslovenskej súťaže v literárnej a výtvarnej tvorbe s názvom "Dúha 2023/2024". V oblasti výtvarnej tvorby sa súťaže, opäť aj tento rok, svojimi prácami (vytvorenými pod vedením PhDr. Slavky Laurovej PhD.) zúčastňujú aj naši žiaci. Veríme, že budú mať úspech a držíme im palce! 

          • Rovesnícke vzdelávanie - Zelená školy

          • Po prednáške na tému Palmový olej pre 2. stupeň si žiaci pripravili pre svojich mladších kolegov aktivity na danú tému. Pomocou prezentácie a plagátov vysvetlili pozitívne aj negatívne stránky palmového oleja, vysvetlili prečo je dôležité ho nekonzumovať vo veľkom množstve, aké iné náhrady máme k dispozícii. Diskutovali so žiakmi o využiteľnosti palmového oleja, akým spôsobom sa pestuje. Pripravili si plagáty so sladkosťami, ktoré palmový olej obsahujú a ktoré nie. Na záver sa porozprávali o aktivitách Zelenej školy, ktoré na škole prebiehajú a ako sa do nich môžu aj mladší žiaci zapojit. Rovesnícke vzdelávanie bolo veľmi prospešné pre obe strany a tešíme sa na ďalšie aktivity, ktoré budeme spoločne vytvárať. 

          • Olympiáda z geografie - úspech na okresnom kole

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zúčastnili geografickej olympiády. V troch kategóriách sa zúčastnilo 28 žiakov. 

            V kategórii G (5. ročník) boli z piatich žiakov až štyria úšpesní riešitelia. Najviac sa darilo Eli Repíkovej, ktorá postúpila do okresného kola. Tam taktiež statočne bojovala s ťažkými otázkami, ale nepodarilo sa jej prepracovať medzi úspešných riešiteľov. 

            V kategórii F (6. a 7. ročník) sme mali až 17 členné zastúpenie. 13 žiakov bolo úspešných a Jozef Plevka sa prebojoval na okresné kolo. Mimoriadne sa mu darilo aj v ďalšom kole, opäť bol úspešným riešiteľom a skončil na vynikajúcom piatom mieste. Iba tesne mu unikol postup do krajského kola. 

            Zo šiestich žiakov v kategórii E (8. a 9. ročník) bolo päť úspešných. Postup do okresného kola si zabezpečil Ján Chabroň. V okresnom kolo mu len tesne ušlo miesto medzi úspešnými riešiteľmi. 

            Všetkým našim žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a Jožkovi blahoželáme k úspechu! 

          • Herci z UNESu vyhrali 3. miesto

          • Trinásť žiakov z 1. až 4. ročníka sa 12. 3. 2024 zúčastnilo Regionálnej prehliadky detskej divadelnej tvorivosti pod názvom Javiskový škriatok 2024. Žiaci na súťažnej prehliadke, konajúcej sa v Kultúrnom dome v Šali, odohrali divadelné predstavenie Ako sme zime zavarili, pripravené p. uč. Julianou Gajdošíkovou počas hodín dramatického krúžku. Okrem skúsenosti s veľkolepým javiskom a zážitku z iných detských divadelných predstavení či skvelého obeda, žiaci získali 3. miesto a odporúčanie vystúpiť na krajskom kole. Najbližšie sa naši talentovaní herci budú môcť ukázať 18.-19. apríla v Kultúrnom dome v Kozárovciach. Víťazom blahoželáme k úspechu a želáme im veľa šťastia pri ďalšom vystúpení! 

          • Návšteva Bioeconomy Changemakers Festivalu

          • Naši žiaci sa svojimi dielami nedávno zúčastnili súťaže na tému "Daj tomu nový život" - Nevyhadzuj, znovu použi (pod vedením PhDr. Slavky Laurovej PhD.) . Súťaž vyhlásilo Informačné centrum Európe Direct Nitra a Inštitút znalostného poľnohospodárstva a inovácií. Jej cieľom bolo podporiť záujem mládeže o bio-ekonomiku a cirkulárnej ekonomiku. Tie boli tiež ústrednou témou podujatia "Mladí a Bioregióny. SK" - Bioeconomy Changemakers Festival, na ktoré boli naši žiaci - autori diel pozvaní. Zúčastnili sa tu množstva voľných akrivít zameraných na zvyšovanie povedomia a inšpirácie z biohospodárstva: napr. workshopu "Growing greene" (kreatívne kolážovanie), "BioArt Gallery (prezentácia o biomase)," Bioeconomy Village (knižnica biomateriálov a bioproduktov) a pod. Podujatie bolo veľmi zaujímavé a poučné.

          • Výtvarná súťaž - „Daj tomu nový život"- Nevyhadzuj, znovu použi

          • V týchto dňoch sa naši žiaci zapojili (pod vedením PhDr. Slavky Laurovej PhD.) do súťaže „Daj tomu nový život"- Nevyhadzuj, znovu použi, ktorú vyhlásilo Europe Direct Nitra a Inštitút znalostného pôdohospodárstva a inovácií. Cieľom súťaže je vzbudiť v deťoch a mládeži záujem a povedomie o udržateľnosti a cirkulárnej ekonomike a oceniť tie najoriginálnejšie nápady opätovného využitia (re-use) nepotrebných alebo nepoužívaných materiálov. A tak sa aj naši žiaci 6. a 7. ročníka (Vladimír Tolev, Alex Kmeť, Enzo Kelemen, Sára Šoóš, Denis Kmeť, Vanessa Uhrínová a David Bača) zúčastňujú súťaže svojimi originálnymi dielami z kartónu.