• Prednáška o likvidácii kuchynského odpadu

          • V mesiaci november sme absolvovali prednášku o likvidácii kuchynského odpadu. Zástupcovia firmy ESPIK prišli na našu školu a s prvým aj druhým stupňom rozobrali problematiku triedenia odpadu. Vysvetlili žiakom, kde končia zvyšky jedla, ktoré nezjedia v školskej jedálni. V rámci projektu Zelená škola, je táto téma veľmi dôležitá. Žiaci sa dozvedeli, že aj z odpadu môže vzniknúť elektrická energia. Na záver sa oboznámili s projektom Olejko. Je to detský hrdina, ktorý chráni prírodu. Aj na našej škole máme nádobu na likvidáciu použitého kuchynského oleja, ktorý môžu žiaci priniesť z domu a odovzdať tak, ako je potrebné. Pre žiakov bola prednáška veľmi poučná a dozvedeli sa mnoho zaujímavých poznatkov, ktoré budú vedieť využiť aj doma. 

            Firma ESPIK o nás napísala článok:
            https://www.espik.sk/blog/prednaska-o-kuchynskom-odpade-na-zakladnej-skole

            Čo si naši žiaci z prednášky zapamätali sa dozviete z videa, ktoré si pripravilo kolégium Zelenej školy.

          • Dotazník obľúbenosti jedál v školskej jedálni

          • V rámci programu Zelená škola realizovalo kolégium tohto projektu dotazník obľúbenosti jedál v školskej jedálni. Na dotazník odpovedali všetci žiaci školy a výsledky sa budeme snažiť aplikovať do jedálneho lístka. V nadväznosti na dotazník nás čaká stretnutie s vedúcou školskej jedálnej a pani kuchárkami. Veríme, že naši žiaci si po úprave jednálneho lístka budú pochutnávať na vynikajúcich a zdravých obedoch.

          • Bubnovačka - Aby bolo deti lepšie počuť

          • V pondelok 20.11.2023 sa naša škola zapojila do akcie Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť, ktorá má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Organizuje sa pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí. Do akcie sa zapájajú školy, organizácie aj jednotlivci po celom Slovensku aj Česku. Deti si zabubnovali spolu vonku na ihrisku  na bubnoch alebo ich náhradách. Celá akcia bola sprevádzaná preventívnym aktivitami k téme domáce násilie.

          • Pasovačka prvákov

          • 13. novembra sa žiaci 1.A a 1.B stretli v divadielku na podujatí Pasovačka, na ktoré pozvali aj svojich rodičov. Po dvoch mesiacoch učenia a príprav boli pasovaní do stavu žiackeho. Pred pani riaditeľkou, zástupkyňou a rodičmi zložili slávnostný sľub prvákov a predviedli pásmo básničiek, pesničiek a tančekov. Popoludnie sme spoločne ukončili neformálnym posedením pri koláčoch a limonáde.

          • Dva poháre z korfbalového turnaja

          • Naši žiaci sa zúčastnili školského korfbalového turnaja v Mestskej športovej hale. Do Nitry zavítalo vyše 200 detí z 11 škôl v troch vekových kategóriách. Našu školu reprezentovali tri tímy, ktoré dosiahli vynikajúce výsledky. 

            Najmladší tím v kategórii do 10 rokov (3. - 4. ročník) prvý zápas proti ZŠ Veľký Lapáš síce prehral, ale v druhom zápase v skupine si poradil so ZŠ Benkova 3:2 a postúpil do súboja o 3. miesto. V ňom dominoval a výhrou 7:0 so ZŠ Zbehy vybojoval pre našu školu prvú cennú trofej.

            V kategórii do 12 rokov (5.-6.ročník) súperilo 10 tímov. Našim šiestakom sa v A skupine nedarilo. Každým zápasom sa zlepšovali, niektoré zápasy prehrali o 1-2 koše, ale bohužiaľ víťazstvo sa im nepodarilo vybojovať. Piatakom sa darilo o niečo viac. Poradili si so ZŠ Na Hôrke 1:0 a ZŠ Golianovo B 4:1, ale prehry so ZŠ Veľký Lapáš a ZŠ Nesvady A ich pripravili o možnosť zabojovať o víťazstvo na turnaji. Celkovo sa umiestnili na peknom šiestom mieste. 

            Najstarší žiaci (7.-9.ročník) boli prekvapením turnaja. Vyhrali nad ZŠ Nesvady B 3:1, potom síce prehrali so ZŠ Golianovo B 3:6, ale výhra v poslednom zápase proti ZŠ Tekovská Breznica 2:1 ich vďaka lepšiemu vzájomnému zápasu posunula do bojov o medaile. V nich síce nestačili na ZŠ kráľa Svätupluka ani na ZŠ Veľký Lapáš, ale tretie miesto v tejto nabitej konkurencii 12 tímov je veľkým úspechom. 

            Blahoželáme našim športovcom k predvedeným výkonom, tešíme sa na ďalšie turnaje a vidíme sa na korfbalovom krúžku každú stredu od 15:30 do 16:30 hod. 

             

          • Informatická súťaž iBobor

          • Informatická súťaž iBobor napísala minulý týždeň svoje 17-te pokračovanie. Do súťaže sa zapojilo 129 965 súťažiacich z celého sveta. Súťaž je určená pre žiakov základných a stredných škôl od druhého ročníka. 

            V rámci našej školy sa do súťaže zapojili všetci žiaci okrem prvého ročníka, ktorí sa zapoja o rok. 

            V kategórii drobci (žiaci 2.-3. ročníka) sa zúčastnilo skoro 26 000 žiakov z celého Slovensko, z toho 17 žiakov našej školy, z ktorých sa štyria stali úspešnými riešiteľmi. Najviac sa darilo Mille Hagarovej (3.A) s 56 bodmi, Nele Ábelovej (2.A) s 52 bodmi, Brunovi Prochádzkovi (2.A) so 48 bodmi a Elisy Škrobánkovej (2.A) so 45 bodmi.  

            Bobríkov (4.-5.ročník) sa zúčastnilo dokonca vyše 33 000, z našej školy 17 múdrych hláv, z ktorých až 12 bolo úspešnými riešiteľmi. Najviac (87) bodov dosiahol Aurel Slováčik (4.A), z ním nasledovali s 84 bodmi Alžbeta Žáková (5.A) a Vanessa Pavelková (4.A). 80 bodov dosiahol Andreas Galaba (4.A), 76 Alyssia Hudec (5.A). Zhodne 72 bodov mali Daniel Mládek (4.A) a piataci Mariola Krajčovič a Maxim Kožuch. Medzi úspešných riešiteľov sa zaradili este Aurel Berkes, Eli Repíková, Stella Kollárová a Ema Belanová. 

            V kategórii Benjamín (6.-7. ročník) súťažilo necelých 29000 žiakov na Slovensku. Zo 17 študentov našej školy sme mali piatich úspešných riešiteľov. Najviac sa darilo Matúšovi Hrivíkovi a Benjamínovi Zacharovi zo 7.A, ktorí dosiahli viac ako 60 bodov. Za nimi nasledovala ich spolužiačka Aleksa Villanueva Ruíz a šiestaci Alex Kmeť a Vladimír Tolev s 58,67 resp. 53,33 bodmi. 

            V najstaršej kategórii Kadeti (8.-9. ročník) bolo medzi viac ako 24000 súťažiacimi zo Slovenska aj 8 našich študentov. Najviac sa darilo Natálii Knapovej (9.A) s 68 bodmi a Jankovi Chabroňovi (8.A) s 58 bodmi.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme k dosiahnutým výsledkom.  

          • Hra kráľovstvo včiel

          • V rámci projektu Zelená škola, sme si mali možnosť s našimi žiakmi vyskúšať hru kráľovstvo včiel a opeľovačov. Žiaci sa dozvedeli, čo sa deje v úli počas jednotlivých ročných období, ale taktiež nahliadli do sveta samotárskych včiel a čmeliakov.

          • Výtvarná súťažná - Vianočná pohľadnica 2023

          • Rovnako ako predchádzajúce roky, tak aj tento školský rok sa naši žiaci (pod vedením PhDr. Slavky Laurovej PhD. zúčastňujú 20.ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže s názvom "Vianočná pohľadnica 2023". Vyhlásilo ju Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. 

          • Jesenný strom plný farieb

          • Autumn is full of COLOURFUL magic everywhere - shedding leaves of different shapes and colours, evergreen cones and needles, rose hips ready to be picked for yummy tea and so many other interesting berries, nuts and seeds! What a beautiful Autumn! It is so natural and fascinating for our first graders to experience some team work while creating their own autumn tree with real birch bark :) That is real fun to learn English while playing such enthusiastic game!

          • El Día de los Muertos

          • En la alegre escuelita UNES, el Día de los Muertos brilla con el entusiasmo de los niños creando caretas. Con pinceles en mano, sus pequeñas mesas se llenan de colores vibrantes y purpurina, mientras dan vida a sus máscaras con sonrisas de calaveras y ojos centelleantes. Entre risitas y pinceladas, los pequeños aprenden sobre esta tradición tan especial, mostrando orgullosos sus obras de arte que luego llevarán a casa como un tesoro lleno de cultura y amor por aquellos que siempre llevamos en el corazón.